A nyomdász esete a környezettudatos lakásbiztosítással

Nyomdászként önellentmondásba keveredek, amikor valahol a környezettudatosság kerül szóba. Abból élek, hogy papírra nyomtatok katalógusokat, szóróanyagokat, reklámújságokat. Ennek hasznosságáról órákig lehetne vitatkozni, mindkét oldalnak megvan a maga igaza. Törekszem arra, hogy a nyomdánk által felhasznált papír túlnyomórészt környezetbarát módon kerüljön előállításra, de sajnos sok megbízóm inkább az olcsóbb megoldást választja a környezettudatos helyett, nekem pedig őket is ki kell szolgálnom.

Magánemberként viszont törekszem arra, hogy a legminimálisabbra csökkentsem az ökológiai lábnyomomat. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot; ahová lehet, biciklivel vagy tömegközlekedéssel megyek; ha kimegyek egy helyiségből lekapcsolom a lámpát és elzárom a csapot, amikor szappanozom a kezem.

Ugyanezen elvet követve figyelek arra is, hogy ne használjak feleslegesen papírt. Ne nyomtassak feleslegesen. Igen… én, a nyomdász! Pontosan tudom, hogy egy szép, fehér, A4-es lap elkészültéhez mennyi környezetkárosító vegyszert használnak, ezért igyekszem a magánjellegű felhasználásomat a minimálisra csökkenteni.

Éppen ezért, amit csak lehet, azt interneten, digitális formában intézek. Egy szabályzatot, szerződési feltételeket, adatvédelmi irányelveket egy irodában kinyomtatva is a kezünkbe adnak. Adott esetben egy több száz oldalas dokumentumot kapunk kézhez, amit ugyanúgy el lehetne olvasni egy számítógépen, vagy akár ebook olvasón is. Teljesen felesleges emiatt a környezetet terhelni, nem beszélve arról, hogy a súlyos papírköteget utána hazavisszük, és amíg csak élünk, addig tároljuk. (Legalább is én ilyen vagyok. Minden papírt elteszek évekre visszamenőleg, akkor is, ha az adott szerződés már rég lejárt, mondván, hátha kelleni fog.)

Új lakásbiztosítás után néztem, mert a réginek most volt az évfordulója, és a biztosítóm által megajánlott új árat drágálltam. Nem arról van szó, hogy sajnálom ilyesmire a pénzt, sőt, a biztosítás díjával előbb szaladok a postára, mint a villanyszámlával. Számomra mindig is az volt a legfontosabb, hogy az otthonunk biztonságban legyen.

Egyik délelőtt kezdtem keresgélni az interneten, míg végül egész délután a nagyobb biztosítók honlapjait bújtam. Kezdtem elveszni a szakzsargonban és táblázatokban, szinte többet szótáraztam, mint iskolás koromban. Megelégeltem a dolgot, és csináltam egy mappát a számítógépemre „lakásbiztosítás kalkulátor 2019” címmel, lementettem a megnézett biztosítók árait és a leírásokat, azzal a céllal, hogy este a feleségemmel átnézzük. Neki jobb érzéke van az ilyesmihez, mint nekem.

lakásbiztosítás kalkulátor 2019

A nejem csak ámult azon a sok táblázaton, adaton és – szerinte felesleges – információn, amit lementettem a gépemre. Egy kicsit lesajnálóan rám mosolygott, és beírta egy biztosítási alkusz címét a böngészőbe. Pár kattintás után már láttam, hogyan néz ki egy lakásbiztosítás kalkulátor 2019-ben, ha azt hozzáértők készítik, és nem egy amatőr ment le mindent egy mappába, amit csak talál egy honlapon.
Miután bejelöltem az oldalon, hogy lakásbiztosítást szeretnék, majd azt, hogy milyen káreseményekre szeretnék biztosítva lenni, és az ingatlan adatait is megadtam, már láthattam is a különböző biztosítók ajánlatait. Az árak nagyon kedvezőek voltak. Még a drágább ajánlatok többsége is lényegesen olcsóbb volt, mint az eddigi biztosítóm következő évi ajánlata.
Kiválasztottam a számomra legszimpatikusabb, legjobb ár / érték arányú biztosítást, és rögtön meg is kötöttem. Nagy örömömre szolgált, hogy online, digitálisan elérhetőek voltak a feltételek, nem kellett személyesen bemennem egy irodába, ahonnan több száz oldalnyi, feleslegesen kinyomtatott papírral távoztam volna.

Ha olyan a szakmánk, amely alapvetően nem a környezet kíméléséről híres, akkor is keressük mindig a környezetbarát megoldásokat, mind a munkahelyen, mind magánemberként! Mert bizony, vannak alternatívák, amelyek – a környezet kímélése mellett – sok esetben még gyorsabbak és olcsóbbak is, mint azt elsőre gondolnánk. Elég csak az én egész napos kutatásomra és a „lakásbiztosítás kalkulátor 2019” mappára gondolni.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.