Nyomda helyett inkább olvasd az aprót!

Amióta munkahelyet váltottam és elkezdtem egy szuper nyomdában dolgozni, ismerőseim gyakran kérnek tőlem szívességet, hogy névjegykártyákat, szórólapokat, egyéb dokumentumokat nyomtassak már ki nekik. Persze megteszem, ami tőlem telik, de néha muszáj az anyagárat elkérnem, ha olyanról van szó, mert nyilván a főnökeim nem nézik jó szemmel, ha nem termelek profitot. Emlékszem egyszer egyik cimborám kérte, hogy nyomtassak már neki jó minőségben valami fain Bob Marley-s posztert. Éppen a raszta korszakát éli, aztán szívesen kidekorálná a szobáját kiváló reggae előadókkal. Természetesen nem mondtam nemet, bár ez még nagyon a kezdeti időszakban volt, nem teljesen értettem a dolgokhoz, így jó sok egyeztetés meg szenvedéssel járt, hogy valami kisüljön a dologból. A kép mérete volt furcsa és a színekkel is machinálni kellett valamit, hogy minden tökéletes legyen a poszteren. Ezek mellet pedig még a munkámat is kellett végeznem, szóval legalább másfél hét szenvedés volt nekem, mire valamire jutottam. Sajnos ilyen projekteket, nem tudok puszira csinálni így kijött egy olyan 5000-es ár, mivel nem kellett tömeget gyártani belőle, de minden úgy volt beállítva, ahogy cimborám látni szerette volna! Amikor meghallotta az árat, kicsit húzta a száját, de azt mondta jó lesz, de még kérte, hogy ne nyomtassam ki, csak ha szól. Ezek után 3 hétig nyoma veszett a gyereknek…

Aztán amikor már megelégeltem a várakozást, írtam neki. Kérdeztem, miért nem ad semmiféle életjelet és kell-e még a poszter!? Válaszában éreztem a szégyent, hogy nem volt kommunikatív, az utóbbi napokban, majd mondta, hogy már megoldotta problémáját. Egyik ismerőse a poszter gondjára ajánlotta az apróhirdetéses oldalakat, közülük leginkább a Nextaprot! A következőt mondta; Azért pont ezt ajánlom, mert ellenőrzött hirdetések találhatóak az oldalon és viszonylag friss honlap, de már most rengeteg apró található rajta, sőt még a saját aprod is könnyen kihelyezhető ingyenesen! Ezek után fel is nézett a weblapra és annyi remek posztert talált ott elmondása szerint, hogy alig győzte válogatni őket. Ráadásul olcsóbban, mint 5000 forint…

Csalódott voltam, hogy a munkámat felülírta egy apróhirdetéses oldal, de végül is megértem, hiszen olcsóbban tud hozzájutni, csak struccpolitika helyett, választhatta volna azt is, hogy egyből szól. Arról már nem is beszélek, hogy az a másfél hét próbálkozás, hogy minden klappoljon, nyomda kész legyen a kukába ment. Még szerencse, hogy optimista vagyok és ebben is megtaláltam a pozitívumot, azaz gyakorolhattam a mostani mesterségem.

A kíváncsiságomat azonban teljes mértékben felcsigázta az aprós oldal. Elgondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha poszter gyártásba kezdenék, és aprón keresztül értékesíteném őket. Darabját mintától, és mérettől függően áraznám be. Mindig az adott trendnek megfelelő plakátokat, posztereket nyomtatnék, legalább is a 6-tól 16 évesek körében, mert utána már nem annyira menő, ha az ember falait poszterek díszítik. Bár nem hiszem, hogy tucat szám gyárthatom majd a posztereket, de azért megpróbálom, és addig csinálom, amíg rám nem szólnak. Remélem nem fognak azonnal kirúgni, ahogy ezt megtudják, de ha még is így lesz, bizakodok abban, hogy addigra egy kis betevőt szerzek a poszterekből!

Azért bizakodok, hogy van piaca ezeknek, mert elég sok, posztert hirdetnek az oldalon és nyilván nem lennének fenn, ha nem lenne egy minimális kereslet is rájuk. Remélem a legjobbat aztán majd úgy is alakul, mindenesetre örültem, hogy megismertem a Nextaprot, mert egy remek hirdetőoldal!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.