A nyomdában tanultam meg mi az az Ariston bojler

Meg szoktam néha figyelni az életemben az olyan véletlen egybeeséseket, hogy ha egyszer először találkozok valamivel, akkor az gyakran sokszor újra és újra felbukkan az életemben. Így voltam például az Ariston bojlerekkel, melyekről még a nyomdában hallottam először, de az utána jövő héten már rögtön fel is kellett használnom az új tudásomat.

A történetet akár a végéről is kezdhetem, amikor az egyik barátommal ültem le beszélgetni, és mesélte nekem, hogy probléma van a lakásában, ugyanis hetek óta nincsen meleg vize, és fogalma sincs, miért. Én rákérdeztem, hogy nem lehet-e véletlenül, hogy a bojlerében van a probléma, hisz ott nagyon sok különféle meghibásodás is tudja azt okozni, hogy kevés meleg víz jut el a lakásába. Kiderült, hogy azt még meg se vizsgálta, úgyhogy ajánlottam neki, hogy mindenképpen keressen egy villanybojler szervizt, ahonnan egy szakember ki tud szállni és meg tudja vizsgálni a bojlerét.

ariston bojler szervizNagyon megköszönte nekem a tanácsot, és utólag kiderült, hogy valóban ez volt a probléma: a meleg víz oldali merülőcső törése miatt a bojler csak a víztartály tetejéről tudott vizet juttatni a hálózatba, ami azt jelentette, hogy jóval hidegebb víz jutott el a csapokba, mintha az alsó, a fűtőszálhoz közeli részekről jutott volna oda.

Megfogalmazódott benne azonban az a kérdés, hogy én honnan értek ennyire a témához, és itt jutottunk el oda, hogy milyen rejtett előnye van annak, hogy nyomdában dolgozok.

Mi ugyanis egy kiadvány lehozása előtt ellenőrizzük azt, mind nyomdai, mind pedig egy átlagember szemével, hogy nem találunk-e olyan hibákat, amit esetleg jeleznünk kéne a megrendelő felé. Így találkoztam múltkor például egy villanybojlerekről szóló cikkel egy szakmai újságban, melyet már csak érdekességként is teljesen elolvastam, így rengeteg sok új dolgot megtanultam.

És itt jött az a furcsaság, hogy egy héten belül már használnom is kellett azt, amit egy Aristol bojler szerviz munkássága alapján készült cikkben olvastam. Pedig amikor elkezdtem olvasni a vízkő által okozott problémákról, még egyáltalán nem gondoltam, hogy egy valódi merülőcső törés fog elém kerülni, ahol én fogok segítséget nyújtani.

Pedig, ha belegondolok, valószínűleg nem olyan meglepő: ahhoz képest, hogy az embereknek 2-3 évente ideális esetben ellenőriztetnie és vízkőteleníteni kéne a villanybojlerjét, legyen szó akár Hajdú, akár Aristol termékről, a legtöbben csak akkor fordulnak szakemberhez, hogyha már valamilyen problémát tapasztalnak. Vagy csöpögés, vagy a meleg víz hiánya miatt szokták leggyakrabban felkeresni a szervizeket, ehhez képest elenyésző a rutin ellenőrzések miatti hívás – de valószínűleg ez egyszerűen annak is betudható, hogy ilyen az emberi természet.

A legrosszabb az szokott lenni, hogyha az embernek már a számlái is megemelkednek a túl régen karbantartott villanybojler miatt, de még azt se veszi észre. Ez pedig egy nagyon valóságos probléma, hisz ha valaki hanyagolja a vízkőtelenítést, akkor az előbb-utóbb a fűtőszálán is elkezd lerakódni. Ilyen esetben annak hatékonysága az idő előrehaladtával, ahogy elkezd több és több lerakódni, egyre nagyobb problémát fog okozni, mivel egyre több meleget fog fel, és egyre több energiát kell majd a fűtőszálnak felvennie ahhoz, hogy az ugyanolyan hőmérsékletű vizet biztosítani tudja. Ez egy olyan pazarlás, ami az emberek nagy részét érinti, de kevesen tudnak róla – pedig egy egyszerű vízkőtelenítéssel rengeteget tudnának spórolni.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az mennyi problémát okoz, hogy az ember mindig megvárja a legutolsó pillanatot: egy olyan probléma, amit kezdetben egy egyszerű tisztítással is kezelni lehetne, előbb utóbb el fog vezetni egy alkatrész eltöréséhez, amit már csak cserével lehet megoldani. A legrosszabb esetben pedig – hogyha az ember úgy dönt, hogy egy vödröt tol a csöpögő alkatrészek alá – pedig a bojler lyukadását is okozhatja az ignorancia, amit már tényleg csak egy teljes és nagyon drága cserével lehet megoldani.

Már amikor megláttam a cikket, akkor is úgy éreztem, hogy hasznos tudást szerezhetek majd belőle, és úgy néz ki, ez tényleg be is jött. Persze, itt nem csak arra gondolok, hogy egy héttel később egy barátomon tudok segíteni, hanem arra, hogy mostantól én is tudok a villanybojleremre figyelmet fordítani.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.