Virtuális szerverrel is fejlesztünk

Akárki akármilyen üzletben is van benne, haladnia kell a korral. Ezt mindenki megtapasztalja, ha saját vállalkozást vezet. Szép dolog az, ha valaki követi a hagyományokat is, de az üzleti élet nem olyan, ami értékelné azt, ha valaki leragad a múltban, és a régi idők szokásait követné még ma is.

Így van ez a nyomtatást illetően is. Ha csak az írás kifejlődését nézzük, már ott is minden ponton ellenkezés volt valamilyen oldalról, ha egy új találmányt vagy ötletet a szélesebb tömegeknek is be akartak vezetni. Évszázadokkal ezelőtt még írni is csak nagyon kevesen tudtak, talán még sokan emlékeznek arra a történelem órákról, hogy leginkább a szerzetesek voltak azok, akik tudtak írni meg olvasni, és másolták a könyveket, méghozzá kézzel. A könyvtárak nagy része is vagy az apátságokban volt vagy pedig egy-egy hatalmasabb főúrnál, mivel ezek a másolt könyvek nagyon értékesek voltak, és nem sokan tudták megengedni maguknak őket. Meg persze a nyersanyagok, amik kellettek hozzájuk szintén sokba kerültek, a pergamen olyan értékes volt, hogy valamikor lekaparták róla az előző írást, és úgy tudtak rá megint írni. Nem úgy volt, mint ma, amikor simán dobáljuk ki a papírlapokat. Egy évben mindenki több kiló papírt dob ki csak úgy.

A nyomtatás egy nagyon fontos találmány volt az emberiség fejlődése szempontjából. Mint mondtam, régen csak úgy lehet több példányt előállítani egy könyvből, ha valaki kézzel egyenként lemásolja a lapokat. A könyvnyomtatás azonban lehetővé tette, hogy ne kézzel kelljen másolgatni az oldalakat sok napon keresztül, hanem ha valaki kirakja a szöveget a fém betűkkel, akkor a mechanikus nyomtató több példányt is el tud belőle készíteni percek alatt. De persze ezt a találmányt is volt, aki ellenezte. Ha valaki illegális célokra használta a nyomtatókat, pl. röpiratokat készített, amelyek a király ellen uszították mondjuk a népet, akkor elkobozhatták a nyomtatóját. És régen nem volt minden háztartásban nyomtató, sőt, még egy városban sem volt sok, így számon tartották az egyes darabokat.

Ma már sokat változott a világ, szinte mindenkinek van otthon nyomtatója, és keveset mennek az emberek nyomdába, leginkább akkor, ha valami speciálisat akarnának legyártatni, például egy nagy plakátot vagy a szakdolgozatukat vagy a könyvüket akarják kinyomtatni. Egyébként mára már ha valaki írt egy könyvet, és mondjuk ki akarja nyomtatni pár példányban, az nem is olyan drága. Ennyit fejlődött ma már a technológia, hogy amíg régen, mondjuk sok száz éve olyan drága volt egy könyv, hogy leginkább csak a Bibliát másolták, mára már neked is lehet akár saját könyved, csak annyi a dolgod, hogy a fájlt feltöltöd egy pendrive-ra, elviszed a nyomdába, megmondod nekik, hogy hány példányt akarsz belőle, és ők megcsinálják neked.

Mi itt a nyomdában is felismertük, hogy mennyire fontos kérdés az, hogy más szempontokból is haladjunk a korral. De ez nem csak azt jelenti, hogy maga a rendszer, amivel nyomtatunk, korszerű, hanem hogy egyéb dolgok is, mondjuk a számítógépes rendszerünk is korszerű legyen. Ma már ez is épp olyan fontos egy vállalkozás esetében. Ma már nem is nagyon marad meg egy olyan cég a piacon, aminek nincs saját weblapja, nincs fent a neten egy lista a szolgáltatásaikról, amit az érdeklődők megnézhetnek. És még nem is beszéltünk az olyan extra dolgokról, mint a webbolt, egy chat felület, amin kérdezhetnek a vásárlók meg az ehhez hasonlók.

Éppen ezért mostanában sokat gondolkodtunk a kollégákkal azon, hogy milyen módszerrel tudnánk a számítógépes rendszerünket és a netes oldalunkat fejleszteni, hogy a vásárlók jobban megtalálják az üzletet, és jó benyomást tegyen rájuk a cég. Csak az volt a gond, hogy én nem igazán értek ehhez a kérdésekhez, így nem is tudtam, hogy hogyan kéne ebbe belevágni. De szerencsére van egy ismerősöm, aki számítógépekkel és weboldalak üzemeltetésével is foglalkozik, és ő adott pár tippet. Azt mondta, hogy az oldalunk üzemeltetésében és az üzlet felfejlesztésében is sokat segíthet a VPS szolgáltatás. Mivel erről még nem igazán hallottam, megkértem, hogy mondja el, mi is ez.

A VPS, ahogy azt az ismerősöm elmagyarázta, az egy virtualizált szerver. A vps hosting környezet utánozza a dedikált szerver tulajdonságait, de egy megosztott tárhelyen. Technikailag ez egyszerre megosztott tárhely és dedikált tárhely. A vps szerver egyike a web hosting fiókok több típusának, amelyek közül választhatsz, ha egy saját webhelyez üzemeltetsz. Ahhoz, hogy egy saját oldalad legyen az interneten, a webhelyednek a fájljait egy szerveren kell tárolnod.

A szerver beállítása és kezelése nemcsak drága, hanem nehézkes is lehet. A webtárhely megvásárlása lehetővé teszi, hogy valaki egy webkiszolgálón béreljen tárhelyet, így könnyebbé válik az átlagos felhasználó számára, hogy egy saját weboldalt üzemeltessen, mert mindössze annyit kell tennie, hogy feltölti a fájlokat a megfelelő helyre, és nem kell a szerver beállításával bajlódnia. Számomra az ez egyik fő előnye volt ennek a szolgáltatásnak, és ezért is tartottam jó ötletnek, hogy belevágjak, mivel én a bonyolult számítógépes műveletekhez nem értek.

Még egy érdekes kérdéssel is találkoztam, amikor jobban utánanéztem a vps szolgáltatásnak, konkrétan azzal, hogy van olyan, hogy megosztott és dedikált szerver, és ezek lényegesen különböznek egymástól. A dedikált szerverek esetében valaki egy egész szervert bérel. Ez jó azoknak a felhasználóknak, akik nagyon nagy forgalmat bonyolítanak le a webhelyükön, vagy nagyon konkrét és specifikus módon kell beállítani szerverüket. Nem mindenkinek van szüksége azonban egy teljesen dedikált webszerverre. Ha csak most nyitotta meg valaki a saját oldalát, akkor egy kicsi pénzt takaríthat meg úgy, ha nem a teljes szervert bérli, hanem egy részt belőle. Ez azt jelenti, hogy ugyan fizikailag az ő adatai egy szerveren lesznek másokéval, de ez egy teljesen elkülönülő, önálló egység, tehát maga a virtuális szerver önálló akkor is, ha nem a teljes fizikai szervert bérled, csak egy részét. Az ilyen virtuális szervernek még az is az előnye, hogy ezen egy önálló operációs rendszert is futtathatsz. Ezen kívül vannak még a megosztott tárhelyek, amikor megosztod a szerver egy részét egy másik felhasználóval, nem pedig csak magadnak kölcsönzöl egy teljes kiszolgálót.

Mivel még nem mindent értettem, megkértem az ismerősömet, magyarázza el jobban, hogyan is működik a VPS? A vps hosting mögötti technológia egész új lehetőségeket tartogat a felhasználóknak. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy több virtuális operációs rendszert futtassál egy gépen. Előfordulhat például, hogy a gépeden Windows 7 fut, de más operációs rendszereket is futtathatsz így rajta, mint például a Windows XP-t vagy a Linuxot anélkül, hogy újra kellene indítanod a számítógépet. Bizonyos programok meg például már nem futnak Windows XP-n, ezért ilyen kerülő megoldásokat kell keresni, ha valaki használni akarja őket. A kimondottan Linuxos programokat sem tudod futtatni a Windows operációs rendszert futtató gépeden, de ezzel a virtuális szerverrel ez sem okoz problémát.

Operációs rendszert akár virtualizálni is lehet. A vps szolgáltatásaink azonos módon működnek. Bár van egy fizikai kiszolgáló, több különböző virtualizált operációs rendszert futtathatunk az adott kiszolgálón. Minden virtualizált operációs rendszer úgy működik, mintha egy dedikált szerver lenne. Ez lehetővé teszi, hogy a dedikált szerver összes előnyét élvezd, de sokkal kisebb költségekkel kell számolnod.

Melyek még a vps előnyei ezen felül? A vps szolgáltatás megfizethető a megosztott tárhely miatt, ugyanakkor egy dedikált szervernél jobban testre szabhatod. Amint írtam korábban, a vps rendszer biztonságos, és senki más nem fog hozzáférni a fájljaidhoz, csak akinek te hozzáférést adsz. Egy virtuális webhely kiszolgálón is csak a te operációs rendszered fut. Ez azt is jelenti, hogy saját szerveralkalmazásaid vannak, és ezeket a szolgáltatásokat személyre is szabhatod, módosíthatod. Annak ellenére, hogy technikailag megosztod a fizikai szervert más vps kiszolgálókkal, a vps kiszolgáló gond nélkül újraindítható és ez más munkamenetére nem lesz hatással.

Miután az ismerősöm mindezt elmondta nekem, még ajánlott egy olyan oldalt is, ahol pont ilyen vps szolgáltatást lehet igénybe venni, a Rackforestet. Itt megkapom pont ugyanazokat az előnyöket, amiket ő felsorolt. A virtuális szerver amit így megveszek, egy szerveren belül önálló egységet alkot, senki más nem férhet hozzá az adataimhoz éppen úgy, mint ha dedikált szervert bérelnék. Így nem nekem kell karbantartani sem ezt a szervert, de futtathatok rajta saját operációs rendszert. Ennyi előny mellett nem is kétséges többé számomra, hogy a vps bérlés megéri. Így valóban korszerűbbé tehetjük a cég weboldalát, és ez a nyomdánk bevételeinek is hosszú távon jót fog tenni. Valamint a vps bérlés nem is kerül sokba, és még egy ilyen számítógépekben kevésbé járatos is eligazodik rajta, mint amilyen én vagyok.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.